İkamet izni (Tezkeresi) nedir? Kimler alabilir?
Geçerli pasaportları veya pasaport yerine geçen belge ile giriş yapan yabancılar, geldikleri ülkeye uygulanan vize veya vize muafiyeti süresince ülkemizde konaklayabilirler. Ancak vize veya vize muafiyeti süresinden daha fazla süreyle kalmak isteyen yabancılar, ikamet tezkeresi almak zorundadırlar.
Uyruğunda bulunduğunuz ülkeye vize uygulanıp uygulanmadığını ve bir seferde kalabileceğiniz en uzun süreyi aşağıdaki formdan ülkenizi seçerek öğrenebilirsiniz.
Türkiye'ye vize veya vize muafiyeti ile gelen yabancılar bir seferde en fazla 30, 60 veya 90 gün kalabilmektedirler. Son 180 günde en fazla 90 gün kalan yabancılar, tekrar giriş yapabilmek için 90 gün yurtdışında beklemek zorundadırlar.
- Vize süresi veya vize muafiyeti süresince Türkiye’de bulunanlar
- Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler
- Uluslararası koruma başvurusu "kayıt belgesi" bulunanlar
- Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalarla ikamet izninden muaf tutulanlar
- Türkiye’de görevli diplomasi ve konsolosluk resmi memurları ile bunların eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları çocuklarıyla sınırlı olmak üzere, ailelerinden Dışişleri Bakanlığınca bildirilenler
- Uluslararası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerinde çalışan ve statüleri anlaşmalarla belirlenmiş olanlar
- "Uluslararası koruma başvuru sahibi kimlik belgesi" olanlar
- "Uluslararası koruma statüsü sahibi kimlik belgesi" sahibi olanlar
- "Vatansız kişi kimlik belgesi" olanlar
- Geçerli çalışma iznine sahip olanlar
İkamet tezkeresi talep eden yabancının amacına uygun vize veya vize muafiyeti ile giriş yapmış olması ve pasaportunda son giriş tarihinin belirtildiği kaşe bulunması gerekir.
İkamet izni talep ettiğiniz süreden en az 60 gün (iki ay) daha uzun süreli pasaportunuz bulunması gerekir
Geliş amacınıza ve hangi ülke vatandaşı olduğunuza göre hangi belgelerin gerektiğini, ne kadar harç bedeli ödemeniz gerektiğini İkamet Hesaplama aracını kullanarak hesaplayabilirsiniz.
Tezkeresini süresi içinde uzatmayan yabancılar, kaçak duruma gelebilir ve yurtdışına çıkış yapmaları talep edilir. Ancak “kabul edilebilir” bir mazereti olan yabancıların başvuruları alınabilir.
Yabancılar Uluslar arası Koruma Kanunu'na göre, ikamet tezkereleri bitiş süresinden en erken iki ay önce ilgili kuruma müracaat etmeleri gerekmektedir.
İkamet tezkerenizi kaybettiyseniz, emniyet müdürlüğü veya en yakın polis istasyonundan 'Kayıp Eşya Tutanağı' talep ediniz.
Öğrencilerin ikamet hesaplaması nasıl yapılır?
Kesintisiz ikamet izni sürelerinin hesaplanmasında, öğrenci ikamet izinlerinin yarısı, diğer ikamet izinlerinin ise tamamı sayılır.
Çalışma izni ile bulunanların ikamet süreleri nasıl hesaplanır?
Çalışma izni ve “Çalışma İzni Muafiyet Teyit Belgesi” süreleri ikamet izni sürelerinin hesaplanmasında toplam süreye dahil edilir.
Anlaşmalı evlilik yoluyla alınan ve sonradan iptal edilen ikamet izinleri, ikamet izin sürelerinin toplanmasında hesaba katılmaz.